Egy kis CSS vagy más néven stíluslapok

CSS Stíluslapok

Belső, külső és szöveg CSS

A CSS stíluslapot egy vagy több  HTML oldalhoz készíthetsz, hogy előre megadd az oldalnak a stílusát. Igazából erre azért van szükség, hogy munkát spórolj meg magadnak, méghozzá nem keveset.  Ami jó még ebben, hogy az alapstílust bármelyik oldalon tudod módosítani, ugyanis a stíluslapok vagy stílusok rangsorolva vannak.

Külső stílus: itt tudod megadni az alap definíciókat. Alapjában véve, hogyan nézzenek ki a az egyes főcímek, bekezdések, hol legyenek a képek, milyenek legyenek a linkek, betűtípusok, színek, nagyságok. Amikor ez összeáll az azt jelenti, minden oldal egyforma css stílusban fog megjelenni. Ez megkönnyíti, a munkád, ugye? De mi van ha az egyik oldalon egész mást akarsz? Erre szolgál a:

Belső stílus: mivel a stílusok  rangsorolva vannak, ezért lehetséges az, hogy a belső “css”stílus felülírja a külső stílust. Tehát, ha egy új kinézetet akarsz az adott oldalon, akkor a belső stílusban a <head>...</head>) részben bővíteni tudod a stílust. Egy példa. Mondjuk a Külső stíluson a  bekezdés

külső stílus bekezdése: < span style=”font-size: 18pt; color: #ff6600;”</span>

Belső stílus bekezdése: <span style=”color: #008000; font-size: 24pt;”></span>
Tehát megváltoztattad, a betű színét nagyságát. De mi van akkor, ha még akarsz változtatni a stíluson? Erre ad a css  harmadik megoldást:

Szöveg stílusa: a hierarchiában, ha nevezhetem így, ez a legerősebb, mert konkrétan egy szövegrészt tudsz vele formázni, és ezzel felül írod a külső és belső stílusokat is. Erről bővebben itt tudsz olvasni

Az érdekesség kedvéért, elég ha tudod, hogy a sok karakter kódolás közül mi Magyarországon az UTF-8 kódolást használjuk.  A css-r ől ennyit akartam röviden, hogy tudd létezik, és lehet vele stílusokat formázni.

htmlcss

 

 

 

 

 

Megosztás

Comments

comments